• Asiakaspalvelu 050 525 5646 arkisin 12-16
  • Asiakaspalvelu 050 525 5646 arkisin 12-16

Epidemian katkaisu eläintilassa

Taudin levittyä laumaan tehostetut tautisuojakäytännöt ovat tarpeelliset 2-3 viikkoa/kunnes tautipaine alkaa hellittää. Vinkit perustuvat näiden aineiden mahdollistamiin toimiin, emme ohjeista vastoin jo olemassa olevia käytäntöjä ja annettuja ohjeita. Mielellämme autamme sovittamaan aineiden käytön juuri siihen omaan toimintaympäristöön. Ota meihin yhteyttä!

Mittaukset

Pikamittausten avulla pystytään seuraamaan pintapuhtautta ja desinfioinnin vaikutusta hygieniatasoon.

Esimerkiksi ATP (adenosiinitrifosfaatti)-mittaus eli luminometria mittaa orgaanisen lian määrää; mitä enemmän likaa, sitä enemmän mikrobeja. ATP-mittaus on siis suuntaa-antava mahdollisesta mikrobimäärästä eli taudinaiheuttajien määrästä. Tulos ilmoitetaan RLU (relative light unit) yksikköinä.

Seurattaviksi mittauspaikoiksi kannattaa ottaa paljon kosketeltu - ovenkahva, painike, työvälineet tms. - ja myös paljon käytetyn kulkuväylän lattiapinta esimerkiksi tautisulkutilassa.

Tautisulkutila

Epidemian ollessa päällä myös sisäinen liikenne on hyvä harkita erityisellä huolella. Työjärjestys on mahdollisuuksien mukaan terveistä –> mahdollisesti altistuneisiin -> sairaisiin. Eristystila auttaa pyrkimyksiä estää taudin jatkuvaa leviämistä ja kiertämistä laumassa.

Yksi merkittävämpiä tartuntareittejä on ilmateitse leviävät mikrobit (tauteina mm. salmonella, porsasyskä, kennelyskä, vasikkaripuli (rota, krypto), lintuinfluenssa, hengitystietulehdus). Aina tautisulkutilan ja eläintilan välinen ovi avattaessa on mikrobien mahdollista ilmavirran mukana liikkua eläintilan puolelta tautisulun puolelle. Pienikin este ilmanvirtaukselle rajaa mikrobien etenemistä puhtaisiin tiloihin ja toisiin eläimiin, ja tästä syystä ovenedusta tautisulun puolella olisi hyvä saada rajattua vaikka väliaikaisilla verhoilla.

Varmistamalla hygienia tuotantotilojen eri osien välillä kuljettaessa vähentää tautipainetta. Aina ennen rajan yli astumista ja oven avaamista eläintilasta toiseen, tai tautisulun puolelle ja päinvastoin, olisi hyvä suorittaa desinfiointikäsittely – käsihygieniaan PROTECT, CONTROL saapaskylpyihin sekä saappaiden, vaatteiden ja huom. myös ilmatilan suihkutukseen ennen oven avausta, sillä epidemiatilanteessa myös ilmassa leijuvia mikrobeja tulisi desinfioida. Desinfiointivälineet tarvitaan siis molemmin puolin ovea. Kts. tilasta poistumisrutiini alempana.

Tautisulkutila desinfioidaan sumutuspatruunoilla useasti viikossa. Illalla viimeinen tilasta poistuva laittaa patruunan tilaan, tai jos tila on suuri, laitetaan patruunat tautisulun eri puolille sumuttamaan suunnattuna keskelle tilaa. Aloitetaan ulko-ovesta kauimmaisesta patruunasta ja viimeisenä ulko-oven lähellä oleva. Sen jälkeen poistutaan tilasta.

Karsinan/eristystilan desinfiointi

Paineruiskulla/elektrostaattisella sumutuslaitteella tms. sumutetaan CONTROLilla kaikki pinnat mitä voidaan desinfiointiaineella sumuttaa - lattiat, karsinarakenteet, käytävät, seinät yms. – ja suunnataan sumu niin, ettei se osu eläimiin. Ryhmäkarsinassa siirretään eläimet toiselle puolelle, yksilökarsinasta eläin olisi hyvä ottaa käsittelyn ajaksi ulos.

Desinfiointisumutus paineruiskulla/elektrostaattisella sumutuslaitteella tms. aina ylhäältä alas ja takaseinältä etuseinään päin, peruutetaan taaksepäin sumutuksen aikana.

Tämä tehdään päivittäin, tai jos karsinoita ei pystytä päivittäin sumuttamaan, käsitellään niin usein kun voidaan.

Ulosteet ja niiden ympäriltä sumutetaan aina ennen siivousta, käsitellään myös uusi turve/kuivike kun se on laitettu karsinaan.

Lantojen siivouksen jälkeen paineruiskulla sumutetaan myös lattiaritilät ja sen alle lantakoneikkoon päin.

Kaikki työkalut ja välineet sumutetaan aina ennen seuraavaan karsinaan menoa ja käytön päätteeksi.

Tilanteen salliessa tulee huomioida myös karsinoiden yläpuolista aluetta. Huomioidaan sumutussuunta niin, ettei altisteta eläimiä tarpeettomasti aerosolille.

Ruokintavälineet, vasikkabaarit jne. tulisi käytön jälkeen desinfioida ja sen jälkeen pestä normaalisti ennen uutta käyttöä.

Rehuvaunu käsitellään ennen kuin siirrytään tilasta toiseen, huomioidaan myös renkaat.

Jos rakenteisiin on kertynyt paljon pinttynyttä likaa, rakenteiden pesu olisi hyvä sisällyttää toimenpiteisiin karsina/alue kerrallaan. Pinnalle ensin CONTROLia sitomaan mikrobit, sen jälkeen ECO-DETiä pintaan, annetaan vaikuttaa ja sen jälkeen pintojen puhdistus. Lopuksi tilan desinfiointisumutus uudelleen. Desinfiointikäsittelyä jatketaan päivittäin/mahdollisimman usein kunnes tautipaine selvästi hellittää.

Tilasta poistumisrutiini

Pestään saappaista irtolika vesipisteellä, jos sellainen on käytettävissä. Sumutetaan saappaat ja vaatteet ja mahdollisesti mukana olleet työvälineet CONTROL-desinfiointiliuoksella ennen tilasta poistumista; saappaiden pohjat parhaiten saapasaltaassa, jossa CONTROLia.

Käsihygieniaan PROTECT: huolehditaan käsien puhtaudesta ennen tilaan tuloa ja ennen sieltä poistumista.

Tautitilasta poistuttaessa tulee huomioida mahdolliset suojavälineet ja niiden poistamisjärjestys sekä paikka mihin ne laitetaan.

Vesipisteiden lattiakaivot ja käsienpesualtaiden hajulukot

Bakteeritartunnoissa (esim. utaretulehdus, sikaruusu, MRSA, pääntauti) käsienpesualtaiden ja pesupisteiden viemäriputket sekä hajulukot tulisi käsitellä viikottain.

Vesipisteiden käytön yhteydessä jää helposti muhimaan bakteereja hyviin elinolosuhteisiin, missä ne pääsevät lisääntymään ja edelleen levittäytymään sekä ilmavirran mukana että roiskeina. R-FOAM estää bakteereiden takaisinvirtauksen ja tuhoaa biofilmin patogeeneineen (huom. perinteiset desinfiointiaineet eivät pysty tähän) jättäen ne veden poishuuhdeltavaksi.

Pyykit

Kaikkeen tuotantotilan pyykinpesuun - työvaatteet, siivousliinat jne. - lisätään CONTROL desinfioiva huuhteluaine.

Jos siivousvälineet pestään samalla koneella kuin työvaatteet, siivousvälineiden pesun jälkeen käynnistetään pesuohjelma tyhjällä koneella ja käytetään desinfiointihuuhtelua